Lesinformatie

Hoe ziet een les eruit?

Gilles Rullmann Alexander Techniek Haarlem tafel
foto: ineke oostveen.

Tijdens een les Alexandertechniek helpt de leraar je door middel van lichte aanrakingen met de handen en mondelinge aanwijzingen om je gewoontepatronen te leren kennen en te doorbreken. Er wordt (zeker op het begin) vaak gewerkt met eenvoudige bewegingen, zoals gaan zitten en opstaan vanuit een stoel. Juist omdat dat eenvoudige bewegingen zijn, die je dagelijks vele malen uitvoert zonder erbij na te denken, leer je daarin makkelijk de spannings- en bewegingspatronen kennen die je in al je handelen gebruikt.

Daarnaast werk je in een les meestal 'op de tafel'. Door de liggende houding is het makkelijker te merken waar je dingen vasthoudt en dus spanningen los kunt laten. Hoewel niet specifiek zo bedoeld ervaren veel leerlingen het werken op de tafel als een prettige massage, waarna ze zich langdurig lichter en meer in balans voelen.

Hoeveel lessen?

Om een goed begin te maken met de principes van de Alexandertechniek wordt een serie van 10 lessen aanbevolen. Voor leerlingen met klachten geven 10 lessen ook veelal een duidelijk merkbaar en blijvend resultaat. Wil je meer uit de Alexandertechniek halen dan zijn meer lessen nodig - normaal gesproken zo'n 20-30 lessen. Maar een kennismaking met de Alexandertechniek begint met een eerste les: neem gerust contact op om een afspraak te maken.

In het begin is het belangrijk om elke week les te nemen - of liever zelfs twee keer in de week: dan werkt het sneller en effectiever.

Wat kost een les?

EUR 75,- tot 65,- (incl. BTW) per les van 50 minuten - variabel tarief gebaseerd op draagkracht.
EUR 675,- tot 585,- (incl. BTW) per leskaart van 10 lessen - variabel tarief gebaseerd op draagkracht.

Toegepaste lessen en workshops

Je kunt ook individuele lessen of groepsworkshops afspreken gericht op een specifieke activiteit, zoals je sport of het bespelen van je instrument. Kijk om een indruk te krijgen bijvoorbeeld op de hardlooppagina of de tennispagina.

Beroepsvereniging en klachtenregeling

Gilles Rullmann is erkend lid van de NeVLAT, de Nederlandse Vereniging van Leraren in de Alexandertechniek. NeVLAT-leraren zijn gehouden aan de gedragscode en klachtenregeling van de NeVLAT. Mocht u een klacht hebben waar we samen niet uitkomen dan kunt u hier terecht.