Tennis

Alexander Techniek Haarlem TennisJe beweegt je lichtvoetig over de baan, je racket vindt de bal, de slagen lijken vanzelf te gaan: soepel, krachtig, zonder overmatige belasting van de gewrichten...

Maar hoe goed je ook je best doet alle onderdelen van de geleerde technieken juist aan elkaar te koppelen, in de praktijk sta je toch vaak verkrampter en gespannener op de baan dan je lief is. Toch hebben toptennissers als Federer en Djokovic het over 'volledige ontspanning in de armen', 'de kracht uit je benen halen', 'volledig opgaan in het spel'.

De Alexandertechniek leert je jezelf als geheel te organiseren tijdens je sport. Hierdoor voorkom je onnodige spanning, worden je slagen krachtiger, efficiƫnter, voorkom je blessures en kun je je beter richten op de bal en je tegenstander.

Of je nu veel of weinig ervaring hebt op de tennisbaan, we bouwen je forehand, backhand, volleys, services, smashes vanaf de basis op, op zoek naar die soepele, krachtige slagen die zichzelf lijken te slaan.

Van een deelnemer:

" Alexander Techniek Tennis: van tennis naar Zennis!

Na diverse workshops AT hardlopen bij Gilles, kwam ik op het idee om ook mijn tennis ATechnisch onder handen te laten nemen. Waren de hardlooplessen al een openbaring, de tennislessen zijn dat bijna nog meer, maar misschien komt dat ook omdat ik eigenlijk meer een tennisser dan een hardloper ben.

De Alexander Techniek tennislessen zijn niet alleen leerzaam en effectief, maar ook leuk! Om de maand heb ik samen met een vriend anderhalf uur les en het is altijd weer zo voorbij. AT - tennistijd vliegt.

De AT tennislessen zijn anders dan de gebruikelijke tennislessen die ik heb gehad. Bij de 'normale' lessen was ik bezig om goed te slaan, bij de AT tennislessen ben ik bezig met de juiste voorwaarden te creƫren om goed te kunnen slaan. Via allerlei oefeningen en concrete eenvoudige uitleg 'bouw' je min of meer aan een basaal technisch fundering voor je slagen. Hierdoor ben ik niet meer bezig met het 'doen' van de slagen, maar met het laten ontstaan van de slagen. Dat is een groot verschil!

Voor deze lessen wist ik eigenlijk niet wat er nodig is om een goede forehand, backhand, volley of service te slaan. Ik zie de topspelers veel meer kracht ontwikkelen met hun slagen dan ik doe, terwijl ik feitelijk net zo hard sla. Nu weet ik hoe ze dat kunstje voor elkaar krijgen en kan ik het op mijn niveau leren toepassen. Het zit hem allemaal in de toepassing van techniek.

Naast dat ik leer waar ik mij mee bezig moet houden om meer uit mijn tennisspel te halen, is een belangrijk effect van de lessen dat ik lichter en soepel ga slaan. Hierdoor belast ik mijn lichaam veel minder zwaar en dreunt het slaan van de bal niet meer zo door in mijn arm en schoudergewrichten. Als de Techniek lukt, voelt het slaan meer totaal aan en worden de slagen op een bepaalde manier 'droger', ze gebeuren met minder poespas. Ik tennis nu meer vanuit een innerlijk centrum, dan vanuit mijn armen en benen. Die zijn nu meer een verlengstuk van het centrum geworden.

Verder merk ik dat ik mij beter kan focussen, omdat ik nu weet waar ik mij mee bezig moet houden. Ik ben minder bezig met goede of foute slagen, maar meer met of en hoe ik toepas wat ik heb geleerd. Ik kan nu kritischer naar mijn tennis kijken zonder in emoties terecht te komen.

Het fijnste algehele effect van de lessen bij Gilles vind ik dat ik nog meer geniet van het tennisspelletje dan ik dat voorheen al deed. Er is nu een dimensie bij gekomen, waar ik op had gehoopt, maar niet kon weten dat het zo zou uitpakken. " - Frank.