Hardlopen

Gilles running in greenLichtvoetig hardlopen, zo licht als een veertje, je voeten vinden vanzelf hun plek, het lopen kost geen moeite, je stijl is efficiënt. Versnellen zonder verkrampen, trainen zonder elke keer spierpijn, zonder blessures, zonder klappen op je gewrichten...

Of je nu (weer) begint met hardlopen (al dan niet na langdurige blessures), of je PR op de 5km wilt verbeteren, in training bent voor de marathon of regelmatig ultralopen doet: dat lichtvoetige lopen zonder moeite is voor ons allemaal een ideaal.

In realiteit is hardlopen voor velen een beproeving, het is zwoegen, werken. Veel hardlopers zijn regelmatig geblesseerd. Wat gaat er vaak mis?

  • het gros van de blessures komt door hoe we lopen
  • we doen eerder teveel dan te weinig: teveel spierspanning op de verkeerde plaatsen zorgt voor een minder efficiënte voortbeweging, minder soepele spieren en gewrichten en meer blessures
  • we duiken een specifiek deel in (een voet, een hamstring) om problemen op te lossen
  • we hebben een slecht beeld van hoe we eigenlijk lopen: onze zelfperceptie is beperkt. Daarom zijn we erg slecht in het verbeteren van onze techniek. We denken niet veel na over hoe we lopen - als we geblesseerd raken, proberen we de blessure zo goed mogelijk te (laten) behandelen.

Hoe kan de Alexandertechniek je helpen?

  • je leert jezelf als geheel te coördineren, dus kunnen je hoofd, nek, rug, armen, benen en voeten in samenhang bewegen
  • je leert wat je niet hoeft te doen - zo voorkom je overmatige spierspanning en stijfheid
  • hierdoor geef je je ademhaling meer ruimte en zijn je ledematen vrijer om te reageren op de ondergrond
  • je ervaart wat je eigenlijk doet, en dus wat je kunt laten voor een efficiëntere loopstijl
  • hierdoor voorkom je blessures, in plaats van ze te hoeven genezen en wordt hardlopen leuk en ontspannend!

In de loopworkshops van Alexander Techniek Haarlem pas je de principes van de Alexandertechniek toe om te leren lichter en efficiënter te lopen en daarbij blessures te voorkomen.

Van een deelnemer:

"Tijdens de laatste kilometers van de Zeelandmarathon werd ik emotioneel en moest ik huilen omdat het nog zo gemakkelijk ging vanuit de lichtheid van de Alexandertechniek.
De volgende dag kon ik ook nog zonder lichamelijk ongerief gaan kijken bij de wandelmarathon. Ook dat verbaasde mij. Laat zo veel mogelijk mensen kennis maken met A.T. Ik gun het ze." - Tjeerd.

Barefoot running

Als er een ontwikkeling de laatste jaren zowel hot als omstreden is in de hardloopwereld, is het barefoot running. Het lopen op blote voeten is zeker geen automatische oplossing voor alle hardloopproblemen, maar kan wel een belangrijk hulpmiddel zijn: het grote voordeel is dat je veel meer en rechtstreekser feedback krijgt over hoe je loopt: je voelt waar je de klappen opvangt, merkt hoe je voet afrolt, waar je wrijving hebt met de ondergrond. Hierdoor is het veel makkelijker om je techniek aan te passen.
Daarnaast, maar dit is subjectief, voelt het geweldig om regelmatig met blote voeten te rennen...

Barefoot running is daarom een graag gebruikt onderdeel van de workshops van Alexander Techniek Haarlem.

Running with Alexander Techniek Haarlem

running with alexander techniek haarlem op youtubeOp youtube staat een impressie van het hardlopen met de Alexandertechniek. Klik hier om het te bekijken.